Apaches : Richard Barbrook + Charles Stross

        ajuda

Achter de opzienbarende benaming « cybercommunisme » gaat een filosofie schuil van kostenloosheid, vrijwillige samenwerking en auteursrechten.

 

De technologische dromen en toekomstvoorspellingen die door science fiction voorgesteld worden zijn geen totaal onschuldige fantasmen. Deze imaginaire visioenen verbergen of onthullen sociale, politieke en economische ontwikkelingen die ernstige implicaties kunnen hebben. Richard Barbrooks werk bestaat erin om dergelijke realiteiten te ontrafelen. Barbrook onderzoekt de democratische, sociale en artistieke aspecten van het internet en computernetwerken. Hij is een van de oprichters van het Hypermedia Research Center van de Westminster University in Londen waar hij ook als docent aan verbonden is.

Enkele profetieën van het verleden zijn al realiteit geworden, zoals dromen rond de automatisering van werk (inclusief bureawerk), transportfantasieën etc. Andere daarentegen blijken niet uit te komen. Artificiële intelligentie en het ontstaan (al dan niet gewild) van een super-menselijk geweten in informaticanetwerken zijn ideeën die al sinds de jaren 60 in wilde toekomstdromen voorkomen; nochtans lijkt de geest in de machine zich niet te willen tonen. Deze fantasie, die in de eerste plaats bedoeld was om de militaire toepassingen van technologische ontwikkelingen te verhullen, is nog altijd actueel. Maar als die fantasie blijft bestaan, wat betekent die dan nu? Erin geloven kan religievervangend werken: de opkomst van een informaticamessias als opium voor de nerd?

Andere, meer pragmatische toekomstvisies die in hedendaagse science fiction beschreven zijn, liggen minder ver van ons af. In zijn werk beschrijft Charles Stross de omwentelingen op het vlak van communicatienetwerken die zich tot niet-hiërarchische, vrije en ongelimiteerde structuren ontwikkelen. Het delen van informatie, de non-scarcity economy, het cybercommunisme gaan niet meer over voorspellingen, maar over veranderingen die al in gang zijn gezet, over een toekomst die hoogdringend moet ingebeeld worden.

Nadat hij achtereenvolgens apotheker, programmeur en informaticajournalist was, werd Charles Stross voltijds science fictionschrijver, en hij bleek nog heel wat in zijn mars te hebben. Hij schreef ondermeer de romans Singularity Sky, Atrocity Archive, en talloze novelles. Charles Stross werkte samen met Cory Doctorow, en leeft in Edinburgh.